Kotitalousvähennys

Keskusverolautakunnan ennakkopäätöksen mukaan itse muuttaminen ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennyksen voi kuitenkin tehdä muuton yhteydessä seuraavista työvaiheista:

  • Uusien kalusteiden kokoamistyöstä
  • Erilaisten tieto- ja viestintätekniikan laitteiden (digiboksit, tv:t, tietokoneet, jne) asennustyöstä
  • Siivoustyöstä sekä uudessa, että vanhassa asunnossa.

Kotitalousvähennyksenä voit vähentää 45% ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2014 on 2.400 euroa/henkilö vuodessa (vuonna 2013 määrä oli 2.000 euroa). Vähennykseen liittyy 100 euron omavastuuosuus.

Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2014 ostat yritykseltä palveluja, jossa työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa [(5 555 x 45 %) – 100) = 2 399,75]

Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2014 saada yhteensä 4.800 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2.400 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.

Katso lisää Verohallinnon sivuilta

Taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä. Taulukkoon on koottu asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehtäviä tavanomaisia töitä. Kaikki työt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen, vaikka työ tapahtuisikin verovelvollisen asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa