Kotitalousvähennys

Keskusverolautakunnan ennakkopäätöksen mukaan itse muuttaminen ei kuulu kotitalousvähennyksen piiriin. Kotitalousvähennyksen voi kuitenkin tehdä muuton yhteydessä seuraavista työvaiheista:

  • Uusien kalusteiden kokoamistyöstä
  • Erilaisten tieto- ja viestintätekniikan laitteiden (digiboksit, tv:t, tietokoneet, jne) asennustyöstä
  • Siivoustyöstä sekä uudessa, että vanhassa asunnossa.

Vuonna 2020 teetetyissä töissä kotitalousvähennyksen maksimi on 2 250 euroa. Saat maksimimäärän, kun yritykselle maksamasi laskun loppusummassa on 5 875 euroa työn osuutta. Omavastuu on 100 euroa vuodessa. Kun maksat työstä yritykselle, saat vähentää 40 % vähennykseen oikeuttavan työn arvonlisäverollisesta hinnasta. Jos palkkaat työntekijän, voit vähentää 15 % maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut.

Kotitalousvähennys on henkilökohtainen. Voitte siis saada puolisosi kanssa vähennystä yhteensä 4 800 euroa (vuoden 2019 töistä) tai 4 500 euroa (vuoden 2020 töistä). Jos puolisoiden vähennys on yhteensä korkeintaan puolet tästä summasta, voitte halutessanne hakea koko vähennyksen vain toisen puolison verotuksessa. Silloin maksatte omavastuun vain yhden kerran.

Jos yhden henkilön vähennyksen maksimimäärä ylittyy mutta vain toinen puolisoista hakee vähennystä, niin Verohallinto vähentää ylimenevän osan automaattisesti toisen puolison verotuksessa.

Katso lisää Verohallinnon sivuilta

Taulukko kysytyimmistä kotitalousvähennykseen oikeuttavista töistä. Taulukkoon on koottu asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehtäviä tavanomaisia töitä. Kaikki työt eivät oikeuta kotitalousvähennykseen, vaikka työ tapahtuisikin verovelvollisen asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa